Cytat:
|
Jedno podstawowe pytanie, czy testowałeś jazdę bez klapek, że wypowiadasz się, a raczej powtarzasz tylko teorię "inżynierów" forda ?
|
Napisz raczej coś o swoim teście. Czy porównałeś kolektor bez "klapek" ze
sprawnym kolektorem? Bo w to, że bez "klapek" jeździ się lepiej niż z zablokowanymi na stałe lub działającymi losowo jestem w stanie uwierzyć, ale punktem odniesienia powinien być sprawny system.
Cytat:
|
Dlaczego przykładowo honda lub mazda nie stosuje takiej tandety, bo może jest to zbędne i skupiają się nad bardziej istotnymi rozwiązaniami...
|
Nie wiem co stosuje honda i mazda, bo się tymi markami nie interesuje, ale najróżniejsze systemy zmiennej geometrii dolotu były i są nadal często stosowane.
Cytat:
|
Co do spalania, nie zauważyłem by wzrosło, nawet jeśli miałoby jakieś nieznaczne ilości przykładowo 0,2l. na 100km to nie sądzę, że to jakaś rozpacz.
|
Ponownie -- co z czym porównywałeś?
Cytat:
|
Napisałem, że jak ktoś ma za dużo kasy niech sobie wymienia na nowy, jego sprawa. Ja dałem sobie z tym spokój, by po kolejnych 150tyś przebiegu, nie kląć znowu na te cholerne klapki i zastanawiać się dlaczego silnik 2.0 zachowuje się jak 1.6.
|
Tylko nie zapomnij poinformować przy sprzedaży, że pozbawiłeś auto zmiennych faz dolotu...
Cytat:
Gaz w podłoge i jazda, w życiu są ważniejsze sprawy np. zakończyć mękę z 16V i rozpocząć przygodę z V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
W 2,5 V6 na przykład też jest taki system, tylko w tej chwili sterowany elektronicznie, a nie podciśnienowo (w mk1 był sterowany podciśnieniowo). Sama mechanika nie pada, ale pada sterownik, który kosztuje w ASO 900 zł (ale można go zwykle naprawić dużo taniej).