View Single Post
Stary 23-11-2009, 23:42   #84
thanatos777
ford::average

Model: Audi A6 C5
Silnik: 4.2
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: [MK3] kolektor ssacy

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisz raczej coś o swoim teście. Czy porównałeś kolektor bez "klapek" ze sprawnym kolektorem? Bo w to, że bez "klapek" jeździ się lepiej niż z zablokowanymi na stałe lub działającymi losowo jestem w stanie uwierzyć, ale punktem odniesienia powinien być sprawny system.
Jasne, że auto zachowuje się trochę inaczej, ale nie uważam, by nastąpiło jakieś specjalne pogorszenie elastyczności, czy też utraty mocy, by się nad tym zastanawiać. Tak jak mówiłem, w teorii to se można podumać, zapraszam z doskonale sprawnym "systemem klapkowym" to porównamy w praktyce.
Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem co stosuje honda i mazda, bo się tymi markami nie interesuje, ale najróżniejsze systemy zmiennej geometrii dolotu były i są nadal często stosowane.
To niedobrze, że się nie interesujesz, bo ford od hondy mógłby się nauczyć np. jak zbudować kolektor żeby ludzie nie tracili później czasu na głupie rozmowy, co z tym problemem zrobić, kupować nowy, czy sprofanować dzieło za przeproszeniem jakiegoś idioty.
Cytat:
Ponownie -- co z czym porównywałeś?
Co tu porównywać, komputer pokazuje 10,4l. jazda tylko po Warszawie, to nad czym ja mam sie zastanawiać, że z klapkami miałbym 10,2 a może mniej, a może więcej.
Cytat:
Tylko nie zapomnij poinformować przy sprzedaży, że pozbawiłeś auto zmiennych faz dolotu...
Często zmieniam auta, na szczęście nie trafiłem jeszcze na minę i nóż mi się otwiera w kieszeni jak słyszę co się dzieje na naszej ojczystej ziemi, a będzie naprawdę miło z twojej strony jak wyślesz petycję do wszystkich komisów w Polsce, by informowali kupujących, że każde auto, które sprzedają ma skręcony licznik.
Cytat:
W 2,5 V6 na przykład też jest taki system, tylko w tej chwili sterowany elektronicznie, a nie podciśnienowo (w mk1 był sterowany podciśnieniowo). Sama mechanika nie pada, ale pada sterownik, który kosztuje w ASO 900 zł (ale można go zwykle naprawić dużo taniej).
Cieszę się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tylko jak narazie jeżdżę 2.0, ale też skorzystałem z tańszej alternatywy, która na szczęście istnieje. Czy jest taka straszna ja Ty to opisujesz ?
Wydaje mi się, że nie, dla przekonania zapraszam na test.
thanatos777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem