View Single Post
Stary 25-11-2009, 16:39   #6
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Opony całoroczne rozmiar 16, ciche, jakie ?

Wtrącę swoje trzy grosze -też nie na temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przypomnę: dawniej był inny olej na lato a inny na zimę.Technika poszła do przodu i robi się olej wielosezonowy.
Olej może być wielosezonowy i nikt nie mówi, że olej wielosezonowy jest do niczego.
Myśląc w ten sposób możemy również stwierdzić że technika poszła tak do przodu że produkowane są opony zimowe i letnie między innymi po to aby zwiększyć nasze bezpieczeństwo właśnie,wiec porównywanie z olejami czyli czymś co nie ma nic z oponą wspólnego jest bez sensu.
Jakie są plusy opon całorocznych ?
Dla mnie żadne bo:
- są dużo droższe od opon zimowych
- są dużo głośniejsze w lecie i nikt mi nie wmówi że tak nie jest
- są produkowane w bardzo mało rozmiarach porównując z oponami zimowymi
- małe indeksy nośności i prędkości
- duże szybsze zużycie opony od opon zimowych
- produkuje je zaledwie kilku producentów przez co mały wybór marki
- znacznie gorsze zachowanie opony całorocznej od zimowej w ekstremalnych warunkach.

To tyle mi się przypomniało tak pokrótce.

Opony całoroczne nadają sie do samochodów kompaktowych ,które w zdecydowanej większości jeżdżą po mieście, robią małe przebiegi, nie przekraczają za często prędkości 120km/h. Takie jest moje zdanie, można sie z nim zgadzać lub nie.
Pozdrawiam

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem