Temat: [Mondeo 2000-2007] Automatycznie włączanie światła. FL
View Single Post
Stary 29-11-2009, 18:55   #14
rederik
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Dzisiaj udało mi się uzyskać pożądaną przeze mnie funkcjonalność załączania świateł mijania w dzień w trybie AUTO, bez zaślepiania czujnika.
Opis dotyczy Mk3, z grudnia 2004, z czujnikiem świateł i reflektorami xenonowymi.
Wg moich ustaleń ze schematów elektrycznych na wyjściu przełącznika świateł (złącze C478 ) są dwa piny odpowiedzialne za światła dzienne. Pin 4, na którym jest stały + (napięcie u mnie na tym pinie waha się od 14.2V, gdy czujnik "widzi noc" oraz 13.8V gdy "widzi dzień") oraz pin 15, na którym napięcie pojawia się, gdy jest ciemno.
Jest też pin 6, który steruje światłami mijania.
W związku z tym zmostkowałem połączenia pomiędzy pinem 4 i 6 (wstawiłem tam jeszcze bezpiecznik 5A).
Dzięki temu w ciągu dnia zapalają się jedynie światła mijania, wszystkie pozostałe są wyłączone, a po zapadnięciu zmroku włącza się reszta. Denso elegancko zmienia poziom podświetlenia. Jest też zachowana funkcjonalność przełącznika świateł, czyli wyłączone-postojowe-mijania-auto.

Jedynym problemem, którego jeszcze nie rozwiązałem jest to, że w nocy przełączając od 0 przez postojowe, mijania do auto wszystko jest tak jak zwykle, natomiast w przeciwną stronę światła pozostają włączone nawet w pozycji 0, aż do wyłączenia silnika. W dzień natomiast wszystko jest OK.

Chętnych oczywiście uprzedzam, że robią to na własną odpowiedzialność =)
Taki mostek powinien być skuteczny od modeli wyprodukowanych 08/2002 z ksenonami i czujnikiem. W pozostałych jest inaczej rozwiązane połączenie, więc nie wiem czy będzie działać.
rederik jest offline   Odpowiedź z Cytatem