Temat: [Mondeo 2000-2007] Automatycznie włączanie światła. FL
View Single Post
Stary 30-11-2009, 07:26   #15
felicjan-f1
ford::average

Model: FORD MONDEO COMBI
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
Cool Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Mam w MDO założony automatyczny włącznik świateł taki z alledrogo.Działa w pozycji wyłączonych świateł czyli-zero.Mam reflektory xenon i zapala je ze zwłoką czasową tzn. po osiągnięciu napięcia ładowania powyżej (zdaje się) 13,8V.Rozwiązanie które podał rederik jest ciekawe ale raczej nie praktyczne ze wzgledu na zapalanie świateł mijania od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce-zabójcze na dłuższą metę dla xenon i po części dla aku,gdyż w fazie kręcenia rozrusznikiem światłą gasną i zapalają się po uruchomieniu.Właśnie tego chciałem się ustrzec i włącznik z alledrogo za ok.19 zł(montaż banalnie prosty,dla każdego elektryka samochodowego i nie tylkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to rozwiązuje.Warto zainwestowac w taki włącznik,czy w żarówki xenon za ok 115zł/szt lub zwykłe,tańsze które od "mrygania" przy załączonym zapłonie tez z czasem padną?Jedyna niedogodność w tym rozwiązaniu to taka że aby zapalić halogeny trzeba jednak pokręcić pokrętłem w odpowiednią pozycję:]

Ps.zaślepianie diód w sensorze na szybie żeby uzyskać funkcję zapalania świateł także w trakcie dnia jest bezsensem,odpowiada on także za funkcję auto wycieraczek bardzo przydatną,której sie w tak prosty sposób pozbawiamy:]

Ostatnio edytowane przez felicjan-f1 ; 30-11-2009 o 07:30
felicjan-f1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem