Kiri jak widać mało wnikliwie czytasz temat w którym się wypowiedziałeś. Marmax nie ma problemów z gaśnięciem silnika w trakcie jazdy. Ma problem z odpaleniem auta gdy silnik jest ciepły.
Generalnie nie słyszałem (oprócz tego tematu) by czujnik wałka rozrządu powodował wyłaczenie sie silnika w trakcie jazdy. Faktem jest że może powodować problemy z uruchamianiem silnika "na ciepło" (takie same objawy może wykazywać uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego). Nawiasem mówiąc sam wspomniałeś o FL więc zwróć uwagę na to że Marmax ma auto po FL (czyli 2004 rok) i najprawdopodobniej a nawet na 100% ma popielaty czujnik położenia wałka rozrządu.
Na dodatek jakbyś przeczytał ze zrozumieniem moją wypowiedź to zauważyłbyś że ja wyraźnie napisałem ze prawdę mu powie podłączenie pod WDS/IDS (czyli popularny komputer). Metoda z czujnikiem temperatury głowicy też może wykazać czy to problem czujnika wałka bo jeśli odłączy czujnik temperatury i auto mu od razu wejdzie na obroty będzie to oznaczało że akurat ten czujnik (czyli wałka i/lub wału) jest ok.
Dlaczego odpięcie czujnika temperatury powoduje że jest ok? Ano dlatego że wówczas komputer podaje zwiększoną dawke paliwa (czyli pompa CR dostaje rozkaz zwiększenia ciśnienia) czyli dokładnie tak jak na całkowicie zimnym silniku (czyli dokładnie tak jak odpala auto Marmaxa).
A na koniec jeszcze jedno - odnosząc się do Twego świetego oburzenia - metoda o której napisałem nie jest dla tych którym auto "zdechło" na światłach! Ono jest dla tych którzy mają poroblemy z uruchomieniem silnika gdy jest ciepły (ale jeździ całkowicie normalnie - czyli np. po autostradzie 210 km/h i nie ma sprężynki). I życzę koledze Kiri czytania z większym zrozumieniem i od początku tematu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ooops... i jeszcze jedno, ja nic nie wieszczę, kolega się pyta więc mu się odpowiada, a to o świetle zostawię bez komentarza.
i jeszcze jedno pouczające:
http://forum.fordclubpolska.org/show...rz%B1du&page=2