Temat: [Mondeo 2000-2007] Problemy z odpalaniem gdy ciepły silnik
View Single Post
Stary 02-12-2009, 16:58   #14
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Problemy z odpalaniem gdy ciepły silnik

Cytat:
Napisał Kapsel_lg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dlaczego odpięcie czujnika temperatury powoduje że jest ok? Ano dlatego że wówczas komputer podaje zwiększoną dawke paliwa (czyli pompa CR dostaje rozkaz zwiększenia ciśnienia) czyli dokładnie tak jak na całkowicie zimnym silniku (czyli dokładnie tak jak odpala auto Marmaxa).
Tak sobie myślę, że możesz być w błędzie z tą metodą odłączania czujnika temperatury. Jak sam napisałeś, po odłączeniu tego czujnika komputer dostaje informację, że silnik jest zimny, (a przecież jest ciepły) i zwiększa dawkę paliwa. Skoro zimny silnik zapala normalnie, to znaczy, że dostaje właściwą dawkę paliwa dla zimnego silnika, a jeżeli nie zapala, jak jest ciepły, to by znaczyło, że ma niewłaściwą dawkę dla silnika ciepłego. Idąc dalej, jeżeli czujnik podaje niewłaściwą informację o temperaturze, to raczej by znaczyło, że właśnie dostaje informację, że temperatura jest niska, więc odłączenie czujnika nie powinno pomóc. Nie wiem, czy dobrze myślę, jeżeli jestem w błędzie, to mnie popraw.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem