View Single Post
Stary 03-12-2009, 16:39   #47
snikers222
ford::amateur

Imię: tomek
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: szum / syk przy dodawaniu gazu w okolicach 2000 obr. 1.9TDI

witam serdecznie, mam podobny problem w mondeo z 2005r- objawy szum przy dodawaniu gazu, samochód przy pewnych obrotach rwie-faluje, kopci przy dodawaniu gazu jak rosyjska lokomotywa i stracił moc- zdiagnozowałem problem- peknieta gomowa rura łącząca intercooler z silnikiem na łuku. Ponieważ jutro jadę w trasę i nie mam jak zrobic tej usterki na miejscu w warsztacie pomyslałem że nieszczelnośc w tym przypadku dwie poprzeczne przeciecia długości około 10 centymetrów załatam tymczasowo mocna tasma, tasme dodatkowo scisnełem plastikowymi obiemkami. Przez około 20 kilometrów było ok, póżniej pojawiła się sprężynka migajaca. Wyłączenie silnika nic nie dało- sprężynka jak bumerang powracała zaraz po odpaleniu silnika na wolnych obrotach, gdy a w akcie desperacji rozerwałem plastikowe obiemki i tasme izolujaca rozerwany przewód sprężynka zamilkła. Tak wiec wiem co było powodem ze wyskoczyła ale nie wiem dlaczego- przewód zaizolowany i wydawałoby sie że szczelny samochód przez pierwsze kilometry bez zarzutu a później zong- moze ktos wie dlaczego w tym przypadku wywala sprężynkę- z góry dziekuję.
snikers222 jest offline   Odpowiedź z Cytatem