View Single Post
Stary 06-12-2009, 20:25   #160
Gruno3100
ford::amateur

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: [Mk3] 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Witam Jestem posiadaczem Forda Mondeo 2,0 tdci 130 km rok 2002. Samochód posiadam 2 miesiące. Sporadycznie zdarzają mi się różne historie zwiazane z sprężynką . Samochód ogólnie dobrze odpala na zimnym silniku. Problemy pojawiają się jak trochę skoczy temp np po 10 minutowej drodze i chcę odpalić ponownie to silnik odpala ale nierówno pracuje 350 obrotów i ciężko kręci jakby aku był słaby czasmi nie odpali zegary ida do końca i skasują się liczniki. Jak odplali i trzyma normalne obroty to przez kilka sekund pali się kontrolka ładowania i nie reaguje na gaz jak zgaśnie to można jechać bez problemu !! W trakcie jazdy nic się nie zapala bardzo dobrze ciągnię do max obrotów nie gaśnie, wszystko bez problemu. Ostatnio nawet zrobił mi taki numer że wcale nie chciał odpalić kręciłem dwa razy i mrugała kontrolka świec przekreciłem trzeci raz stacyjkę i odpalił . Jak jest całkiem ciepły to odpala na dotyk . Jakieś dziwne obiawy . Dziś jeździłem cały dzien i wszystko ok. Nie wiem co to może być ?? Jedyna wskazówka to to ze zdarza się to przeważnie jak jest wilgotna pogoda ... Ale może to zbieg okoliczności .. Myslę o zmianie filtra paliwa, wstrzymywałem się z tym bo poprzedni właściciel podobno zmieniał ale jak zobaczyłem "podobno" zmieniany filt powietrza to przestałem wierzyć w jego bajki !!! Ale nie wiem czy filtr moze być przyczyną. Auto ma 117 tyś przebiegu serwisowany do końca w serwisie ASO w Pile .
Gruno3100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem