Temat: [Mondeo 2000-2007] automatyczna skrzynia biegów tip tronic
View Single Post
Stary 06-12-2009, 20:31   #40
kowal76
ford::average

Imię: krzysiek
Model: mondeo mk5 vignale 2019
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: mkIII automatyczna skrzynia biegów tip tronic

witam.
obiawy jakie mialem to szarpanie i uslizgi tzn podczas przyspieszania czuc wyraznie bylo moment zalaczenia bieu przez niemile szrpniecie autema dodatkowo czasami zdazaly sie uslizgi tzn obraty potrafily skoczyc o 1500 rpm do przodu i wrocic spowrotem w normalny zakres
olej nie mam pojecia czy mineral czy syntetyk kupiłem orginalny kupilem taki: http://ford.sklep.pl/pl,product,5377...matycznej.html dwie butelki 2litrowe specifikacja z tis-u ktory podalem pare postow wyzej
tu masz tis odnosnie jak wymienic i skontrolowac http://www.fileden.com/files/2008/11...s%20mondeo.doc

potrzebny ci bedzie imbus 5 zakrzywiony innym nie podejdziesz bo przeszkadza belka
kontrolujesz tak: najpierw odkrec sobie oslone jest na 3 srubach opis w tisie
potem przejedz sobie z 15-18 km normalnie spokojnie bez wariacji
na odpalonym silniku przelanczasz drazek przez wszystkie pozycje bieow P,R,N,D i zpowrotem tak samo pozostawiajac drazek okolo 10 sek na kazdej pozyci po to aby olej rozszedl sie po zaworkach i do plyty sterujacej
zostawiasz na P i zaciagasz reczny. silnika nie wylanczasz caly czas musi pracowac odkrecasz srubke kontrolna imbusem i teraz jak nic z niej nie kapie to jest za malo oleju jak leci ciurkiem to zostawiasz az zacznie KROPELKOWAC jak nic nie leci to dolewasz ta samos srubka az bedzie kropelkowac zakrecasz korek kontrolny wyanczasz silnik i zakrecasz oslone korka oraz linki sterujacej .
mam nadzieje pomoglem tym opisem najwazniejsze to sruba kontrolnai dolewcza zarazem jest na inbus i tylko ja odkrec bo inna okaze sie spustowa a wtedy lipa
do dolania uzywalem strzykawki do lewatywy i rurki od kroplowki dostepne w kazdej aptece
kowal76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem