11-12-2009, 16:55
|
|
|
ford::amateur
Imię: józek
Model: mondeo kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002
|
Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)
Cytat:
|
Czy to możliwe żeby co roku kiedy temperatura spanie poniżej 5 stopni wymieniać termostat ?
W zeszłym roku powoli się rozgrzewał, jak się już rozgrzał i postałem w korku chwilę to strzałka w dół, pojechałem dalej z większymi obrotami temperatura ok, postój strzałka w dół !
Poczytałem na forum i wymieniłem mały termostat, od razu pomogło.
W tym roku zrobiło się zimniej i znowu, czy to możliwe żeby termostat padał co roku ?????????
Dzisiaj zaobserwowałem taką rzecz... po kilkunastu minutach jazdy kiedy silnik powinien być już nagrzany a wskazówka była zaledwie na 1/4, wyłączyłem zupełnie wszystkie nawiewy, znaczy całkowite OFF !
Mimo że nadal praktycznie stałem w korku (delikatne podjazdy) silnik zaczął nabierać temperatury aż osiągnął prawidłową. Czyli nabrał kiedy nie odbierałem mu ciepła ogrzewając wnętrze samochodu.
poza tym nie chce nabrać temperatury tylko kiedy jest poniżej powiedzmy7/10 stopni
Wymieniać znowu ten sam termostat czy szukać innych przyczyn ?
Czujnik temperatury - podobno jest w głowicy, tylko gdzie i jak sprawdzić ? Może wrzuci ktoś zdjęcie jego lokalizacji.
Główny termostat - jakoś nie wierzę żeby padł, facet w sklepie z częściami forda zeznał mi kiedyś że w termostacie praktycznie nie ma się co zepsuć.
|
Witam
Jestem nowy na tym forum,ale miałem takie same obiawy i tylko wymieniłem oba termostaty
i problem ustąpił.Józek
|
|
|