Temat: [Mondeo 2000-2007] Kluczyk nie otwiera maski, co robic?
View Single Post
Stary 12-12-2009, 23:06   #37
mega28
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Problem z otwarciem maski

Cytat:
Napisał Bizonek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

mam problem z otwarciem maski w moim mondku. Po przekręceniu kluczykiem w lewo maska odskakuje tak jak powinna niestety następne przekrecenie w prawo nic nie daje tzn. nie moge podnieść maski bo jest zablokowana.

Czy może wiecie co może być tego przyczyna i jak to usunąć?

pozdrawiam
Damian
Witaj! Ja w moim mondku miałem ten sam problem .Poradziłem sobie w taki sposób że najpierw uchyliliśmy maskę (kluczyk w lewo )potem zablokowaliśmy maskę żeby nie opadła i w atrapie obok dziury na kluczyk po lewej i po prawej stronie wywierciliśmy otwornicą dwie dziury (jak zamkniesz znaczek to nic nie widać),przez te otwory dostajesz się do śrub mocujących zamek ,trzeba je rozwiercić (zamek zrobi się lużny ) .Następnie trzeba delikatnie
pociągnąć maskę z jednej a potem z drugiej strony i usunąć te plastikowe zawleczki mocujące atrapę(ciężko ale do zrobienia).Następnie trzeba zsunąć atrapę ze zderzaka ( delikatnie bo zamek jeszcze trzyma i nie zejdzie) podgiąć lekko w górę i usunąć zamek i plastikowy łącznik przez który jest tyle kłopotu ,potem w otwór po łączniku wystarczy wsunąć większy płaski srubokręt i otworzyć maskę.Trochę roboty przy tym jest ale da się to zrobić.Najlepiej mieć kogoś do pomocy.Powodzenia!