Odp: 2,5D ford transit problem z swieca płomieniowa
Figop, jest dział Transita, a tam o świecy płomieniowej cała powieść w odcinkach na kilkaset stron... Tam zamieszczaj takie pytania. Tym nie mniej:
-świeca płomieniowa włączana jest przez elektroniczny moduł (lokalizacja na prawym nadkolu pod akumulatorem) w temperaturze od -6 do -10 stopni. W wyższych temperaturach Transit 2,5D powinien palić bez świecy (to jest bezpośredni wtrysk). Układ wyposażony jest we wtyczkę kontrolną (leży gdzieś pomiędzy aku i lampą reflektora, przypomina mała czarną wtyczkę na 230V do golarki), której zwarcie kawałkiem przewodu uruchamia układ po włączeniu stacyjki bez względu na temperaturę - można skontrolować wtedy działanie świecy, elektrozaworu paliwa, czas działania (do 25 sek po odpaleniu).
Lokalizacja modułu nie jest najszczęśliwsza - często wdaje się korozja na styki i do obudowy modułu i przestaje działać.
W twojej sytuacji pojechałbym PRZEDE WSZYSTKIM na pomiar ciśnienia w cylindrach - bez prawidłowego ciśnienia zimny silnik diesla na mrozie NIE ODPALI, choćby nie wiem co - pozostaje hol. Natomiast z dobrym ciśnieniem odpala nawet beż świecy w duży mróz... Zajrzyj do działu Transita, ja tam podałem prawidłowe ciśnienia innemu koledze z Forum.
Uzupełnij swój profil, nie wiadomo nawet, jaki masz model auta.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-12-2009 o 15:31
|