View Single Post
Stary 14-12-2009, 18:05   #9
figop
ford::amateur

Model: TRANSIT EAL
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: 2,5D ford transit problem z swieca płomieniowa

czujnik z wody w filtrze paliwa ma w innym miejscu kontrolke i napewno sie nie zapali bo zerwane sa przewody. robiłem jego próbe wiec niewiem co jest z tym dokladnie cos jakby ktos tam magi urzył. wyglada to na poprzecinane przewody, z tym ze 2 inne ida wtyczki z czujnika a 2 obciete sa w innym kolorze. wiec wydaje mi sie ze majstrował tam jakis magik. w kazdym razie jak dam jeden na minus to kontrolka z tego czujnika filtra zapala sie chyba ze cos jest pokombinowane na obwodach, tylko ze sprawdzałem wiazke , miałem ja cała rozwinieta i niewidze nic dalej zeby było cosw poczarowane raczej orginał. na poczatku to zauwarzyłem kiedy brakowało mi switła wstecznego. w czujnika na skrzyni ida dwa przewody, fioletowy i taki pomaranczowy i gdzies znikaja w wiazce. z tym ze do dego filetowego jest (wyglada na fabrycznie) dosztukowany drógi fioletowy i ten własnie przewód bym w wiazce razem z tymi ucietymi przewodami przy filtrze. wtyczka z filtra jest lekko stopiona wiec przypuszczam ze było tam jakies zwarcie lub poprostu sie iskrzyło z powodu złego styku co powodowało podgrzanie sie do takiej tem ze wtyczka zaczeła sie topic w skutek czego poprzedni urzytkownik w strachu ze bedzie pozar wolał obciac te kable. zapodłaem do tego dodatkowego fioletowego przewodu napiecie w wsteczny sie teraz pali. tamte sa nieczynne. wiec narazie niewiem co z tym bedzie dalej niewiem jaki schamt tego jest itd. ale nie widze zeby to miało jakies połaczenie z tym przekaznikiem od swiec. moze akurat wtedy miał jakies zwarcie lub wigoc sie dostała, niewiem. narazie to czarna magia. musiałbym jaksa ksiazke dorwac z schematami lub jakies fotki z innych fordów a najlepiej kogos z okolicy by móc na żywca porównac co i jak to bym to pewno ogarnoł wszytsko. to tylko jest elektryka. ale nie wiedzac co do czego to nic sie nie wykombinuje, jest tez metoda prób i błedów ale mozna cos drogiego zjarac lub cała elektryke wyjarac idt, pozatem duzo czasu tyo zajmuje a wiadomo nie jest to osobówka co do garazu sie nie wiedzie a wieczory sa coraz szybciej i coraz chłodniejsze.
figop jest offline   Odpowiedź z Cytatem