Temat: [Focus 1998-2004] Wyciek płynu hamulcowego
View Single Post
Stary 15-12-2009, 17:45   #6
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Wyciek

Mozna wymienic samemu, jest troche gimnastyki, ale da sie. Klucz 10 (normalny + dluga nasadka), srubokret i ok godzina.
Trzeba od strony silnika na przegrodzie odkrecic srube miedzy dwoma przewodami wychodzacymi z pompy.
Odkrecic pompe od mocowania pedalow (klucz 10, troche krecenia, bo slaby dostep)
Odkrecic kolumne od mocowania przy podlodze i wycunac sworzen (nie krecic kierownica, zeby odpowiednio zlozyc z powrotem).
Wysunac pompe z mocowania (podniesc do gory)
Wyjac obie zawleczki na laczeniu zielonych kroccow i przewodow (druciana spinka), ktore sa na przegrodzie (nad i pod sruba ktora odkrecilismy). Uwaga. spinki latwo sie gubia, a serwis ich najczesciej nie ma na stanie, wiec albo kupcie zapas (kosztuja grosze nawet w serwisie) albo pilnujcie.
Po wyjeciu przewodow (zapamietajcie ktory gdzie jest montowany) pociagamy pompe do srodka i wyjmujemy.
montaz to odwrotnosc demontazu. Po zamontowaniu gornego przewodu (od zbiorniczka) dobrze kilka razy nacisnac sprzeglo, zeby plyn przeszedl przez pompe.
dolewamy plyn do zbiorniczka z plynem hamulcowym. Jedna osoba naciska sprzeglo w srodku i trzyma a druga w tym momencie odkreca delikatnie odpowietrznik sprzegla na skrzyni (na krociec zakladac trzeba wezyk - klucz 11) i zakreca go a pedal jest puszczany. Trzeba odkrecic tylko tyle zeby plyn wylecial, a jak przestanie to zakrecic. Pedal kilka razy pojdzie w podloge i trzeba go pociagnac. Dobrze jest wcisnac sprzeglo i poczekac zanim sie odkreci lekko odpowietrznik. Potem jeszcze raz na zapalonym silniku (nie ma to serva, ale sprzeglo dziala inaczej), az pedal bedzie mial opor.

Cena pompy jak na jakosc to zdzierstwo. Mam jedna i moze uda mi sie ja otworzyc (oczywiscie wszystko sklejone) bo pewnie w srodku jest o-ring ktory sie wyciera.

P.S. Zmien nazwe tematu na regulaminowy zanim dyskusja zostanie zamknieta.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem