View Single Post
Stary 16-12-2009, 09:04   #16
marekpz
ford::advanced

Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jak wymienic pasek rozrządu? Duży problem?

Cytat:
Napisał franca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorka że odświeżam stary temat ale w weekend wymieniałem pasek. Był to mój wogóle pierwszy raz kiedy robiłem cokolwiek z rozrządem. Nie jestem żadnym mechanikiem itp. Musze stwierdzić że wymiana paska i ustawienie rozrządu w silniku 1.4 jest naprawdę proste. Samo zdjęcie starego paska i założenie nowego zajęło max 20-30 min. I cała akcja kosztowała mnie 35zł (koszt paska). Wiec myślę że jeśli ktoś potrafi obsługiwać podstawowe narzędzia typu śrubokręt, młotek i klucze to powinien sobie z tym poradzić i nie ma co straszyć.

Przy wymianie odkryłem także że rozrząd był źle ustawiony (przesunięty nastaw na dolnym kole o 1 ząbek). Wcześniej auto słabo odpalało słabo jechało i paliło 16L benzyny na 100km przy b. delikatnej jeździe. Po wymianie paska i ustawieniu rozrządu auto jest dynamiczne, odpala za 1 dotknięciem i mam nadzieje że nie będzie tyle palić.
Wymieniłeś sam pasek bez rolki napinającej? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. RESPEKT !
marekpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem