View Single Post
Stary 16-12-2009, 15:34   #6
Sebik
ford::beginner

Domyślnie Odp: Porównanie: 1.8/2.0 benzyna z 1.8/2.0 diesel

Jeśli chodzi o ceny.
Ostatnio dostałem już ofertę z rabatem 6.5 tyś.
Benzyna 1.8 z dodatkami wychodziła 72 tyś, 2.0 75, 1.8 diesel 79 a 2.0 82.
Wszystko w zaokrągleniu oczywiście.

Co do benzynki to liczyłem na spalanie w mieście na poziomie 11-12 litrów, diesla na 8.
Obecnie moja meganka pali 6 litrów z klimą - no ale silnik mały i niewielka moc.

Co do średniej rocznej to wychodzi niecałe 20 tyś. Jeśli wzrośnie to max do 25.
Musze przyznać, że szala przechyla się na korzyść benzyny. Teraz tylko pozostaje kwestia 1.8 czy 2.0.

W pewnym teście czytałem (co prawda o focusie) na podsumowanie, że człowiek wolałby 1.8 (hm - nie wiem czy tam jest taki silnik - możliwe, że coś mieszam z tymi silnikami) niż 2.0. Coś mu nie pasowało. Twierdził, że w stosunku do pojemności i mocy subiektywne odczucia przemawiają na korzyść 1.8.

No ale "subiektywne - robi swoje".

Jeśli chodzi o paliwo nie wiem czym to było spowodowane - może trafiłem akurat na wymieszane paliwo po dostawie, ale jak zatankowałem obecne auto na neste na puławskiej to nie chciał w ogóle jechać. Przy tak małej mocy (85 km), czuć było strasznie.
Biorąc więc pod uwagę cenę ropy na BP, którą teraz tankuję na poziomie 4.5 do 4.14 zakup diesel'a jest zupelnie nieopłacalny. No chyba, że weźmie się pod uwagę owoą elastyczność i to, że nie zmieniamy często biegów. Choć w megance żeby sprawnie jechać biegi zmieniam tak samo jak kiedyś w focusie benzynowym.
Sebik jest offline   Odpowiedź z Cytatem