Witam serdecznie współużytkowników
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. To jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Nie znam się kompletnie na mechanice samochodowej więc zwracam się do Was bo mechanik i tak mi nic nie wytłumaczył.
Mam Focusa 2 rocznik 2006, przebieg 22tys. Zaznaczam że napewno był bity bo są wyraźne niedociągnięcia które na to wskazują.
Więc pierwsza sprawa:
1. Od jakiegoś miesiąca miałem problem z silnikiem. Otóż podczas jazdy a najbardziej przy przyśpieszaniu wyczułem wyraźny spadek mocy, zaczął się jakby dławić i szarpać a objawy tego kaszelku widziałem w tylnym lusterku jako obłoki czarnego dymu!! Pojechałem na badanie komputerem. Wykryło 5 błędów z czego 2 nie potrafili mi odczytać, więc wysłali mnie do ASO. Tam jak usłyszałem cenę to podziękowałem. Niestety dzisiaj przepaliła mi się żarówka po prawej stronie, więc zaglądam pod maskę a tam cała prawa strona zalana olejem.A jeszcze 2 tyg. temu jak byłem na badaniu tego tam nie było. Zacząłem szukać przyczyny i znalazłem. Pęknięcie gumowej rury chyba od turbiny:/. Połowę oleju mi wypluło tamtędy. Pojechałem do mechanika i okazało się że część tylko od serwisu Forda dostać mogę. Zadzwonił i okazało się że jest to część gumowo-metalowa i kosztuje 554 zł!!! Niestety nie zapytałem a on też nie powiedział jak ona się nazywa. Ma ktoś jakieś kontakty do używanych części z rozbitków czy cokolwiek??? Obecnie nie pracuję, są święta i nie stać mnie na taki wydatek. Narazie kupiłem taką srebrną taśmę do gumowych przewodów może z miesiąc wytrzyma.
2. Mam stuki tak jakby z nad lewego koła albo z pod pedałów przy zmianie biegów z 1 na 2. Co to może być??
3. Samochód podczas przyśpieszania strasznie drży. Kiedyś chciałem zobaczyć jak się tą moją foczką z tyłu jedzie i dałem koledze poprowadzić. jak zaczął przyśpieszać to widać było jak fotel pasażera z przodu cały chodzi od tych drgań. Pytałem się u mechaników (a że mieszkam na "zadupiu" to i też takich mechaników mamy :/) i coś mi mówili że poduszki pod silnikiem są do wymiany. inny mi mówił że przy (wtedy jeszcze) 18 tys przebiegu jest to niemożliwe (obecnie jest 22tys). Samochód był bity przypominam i to podejrzewam z wujkiem dość mocno niestety :/. Jak myślicie co to może być??
4. Przy większych prędkościach tak powyżej 80 zaczynam słyszeć szumy od drzwi kierowcy, tak jakby uszczelka nie dociągała i przewiew był, tylko że nie czuć wiatru ale sam szum. Co z tym można zaradzić??
Za wszystkie rady i porady naprawdę będę wdzięczny. Pozdrawiam.