View Single Post
Stary 17-12-2009, 11:03   #26
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Odpala za 2-3-4 razem, świece wymienione.

Cytat:
Napisał NORBERTII Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź napięcie akumulatora przy odpalaniu. Jeżeli spada poniżej 10,5 V i zapalają się kontrolki, lub mocno przygasają, to przyczyną może być rozrusznik.
(mimo nowego akumulatora)
Rozruszniki w Dieslach mają dziwne uszkodzenie- prawdopodobnie zwarcia na komutatorze lub na uzwojeniach pobierają znacznie więcej prądu.
W lato z taka usterką palą prawie normalnie, a w zimę, gdy ojej jest gęsty, muszą pokonać większe opory tarcia. Po wymianie rozrusznika usterka ustępuje.
Ja, po wymontowaniu rozrusznika i zakupieniu na Allegro drugiego, podłączyłem do akumulatora w domu obydwa i pomierzyłem spadki napięcia. Nowy pobierał znacznie mniej prądu.Dodam jeszcze, że wcześniej w warsztacie sprawdzano wtryski( próba przelewowa) i pompę wtryskową (pomiar ciśnienia na serwisowym kompie) okazało się , że wszystko jest O.K.
Pozdro NORBERT.
Właśnie zastanawiam mnie ta zapalająca się kontrolka ABS podczas odpalania. W sumie jak jest ciepły to nie mam tego. Tylko gdy jest zimno. Myślałem że to może wina Aku bo z tego co się zorientowałem poprzedni właściciel kupił mały aku. chyba 60A
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem