View Single Post
Stary 20-12-2009, 09:20   #63
tiki1981
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus II
Silnik: 2,0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Odpala za 2-3-4 razem, świece wymienione.

Cytat:
Napisał tiki1981 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie. Mam 1,8 TDCI z 2004 roku i problem jak u Was( na zewnątrz - 12,2 stopnia) z tym że maks za 3 razem odpala lecz dzisiaj za drugim już odpalił tyle że nie dałem gazu i zgasł. Różne tutaj odpowiedzi czytałem(sam wymieniłem wczoraj akumlator ale był 5-cio letni więc i tak należało to zrobic co mi również sygnalizowano w stacji obsługii) ale chyba nikt nie czytał instukcji obsługi do Diesel Ford Focus (dodam że przeważnie nie czytam instrukcji bo nic z nich nie wynika ). Ale jutro zrobię tak jak tam było napisane i dam znać co z tego wyszło. Str 96 mówi:
- Wciśnij pedał sprzęgła nie naciskając pedału przyśpiesznika
- przekręć kluczyk w stacyjce do położenia II i upewnij się, że świeci się lampka kontrolna świecy żarowej
- poczekaj aż lampka zgaśnie a następnie uruchamiaj silnik bez przerwy aż do momentu jego uruchomienia
- jeżeli silnik zatrzyma się, powtórz całą procedurę rozruchu
- przy temperaturach poniżej -15 stopni konieczny może okazać się rozruch trwający do 30 sekund. W przypadku utrzymywania się takich warunków pogodowych zaleca się stosowanie nagrzewnicy silnika.
Nagrzewnicy nie mam więc pozostaje tylko kręcić te 30 sekund zatem manewr z wymianą akumulatora napewno nie zaszkodzi.
Powodzenie Wam i sobie życzę.
Witam
Jak pisałem wczoraj tak zrobiłem dzisiaj odpalanie wg instrukcji obsługii(cytat jak wyżej).
Po 27-28 sekundach silnik sam przestaje kręcić (zmierzyłem ze stoperem w ręce). Zatem
- przy pierwszym kręceniu sam zaprzestał kręcić
- przy drugim zaraz po rozpoczęciu zapalił i za chwile zgasł(nie dałem gazu....)
- za trzecim razem odpalił praktycznie zaraz po rozpoczęciu kręcenia, dałem gazu i normalnie już pracował.
Temperatura w nocy była -15 stopnii a o godzinie 8 rano -14 stopnii.
Sumując--> stosujac się do instrukcji samochód odpala ok a że nie od razu to nie jest to benzyna a silnik też nie jest najnowszej generacji. Fusion Ojca z 2005 roku odpala od razu.
Ale ja i tak jestem zadowolonyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tiki1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem