Temat: [Mondeo 2000-2007] wyciek z układu wspomagania kierownicy
View Single Post
Stary 20-12-2009, 21:22   #1
Inqwi
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Unhappy wyciek z układu wspomagania kierownicy

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, ale jeszcze nigdy nie miałem problemów z którymi nie poradził bym sobie sam.

Z układu wspomagania wycieka mi olej spod nakrętki na rurce prowadzącej od pompy do maglownicy. Wyciek był tak silny, że wydmuchał część uszczelki
"o" ring, a rurka daje się wyciągnąć z nakrętki wkręconej w pompę (w nakrętce tej jest chyba zatrzask mocujący metalową rurkę. Wymieniłem "o" ring na nowy z wyglądu o identycznych wymiarach (stary był zdeformowany). Po uruchomieniu silnika przez chwilę nie było wycieku, ale jak zacząłem skręcać kierownicą strumień płynu spod nakrętki znowu był intensywny i nowa uszczelka została również częściowo wydmuchana. Nie wiem czy dobrałam niewłaściwą uszczelkę, czy może była w tym miejscu jeszcze inna, która została usunięta wcześniej, bo wydaje mi się, że ktoś w tym miejscu coś kombinował, bo nakrętka była uszkodzona przez klucz i były tam ślady taśmy uszczelniającej teflonowej, która nie jest chyba standardowym sposobem uszczelniania. Zastanawiam się jednak, czy przyczyną wycieku po mojej naprawie jest" o" ring o niewłaściwych wymiarach, czy może przypadek jest bardziej skomplikowany i przepływ oleju jest gdzieś zablokowany a pompa pracuje bez przerwy powodując wzrost ciśnienia a tym samym płyn musi gdzieś znaleźć sobie nową drogę - w tym przypadku na zewnątrz układu.

Sam niestety sobie z tym poradzić nie mogę. Mam nadzieję, że ktoś wie jak to naprawić.
Jeśli ktokolwiek wie, proszę o jakąś pomoc, bo nie za bardzo chciałbym korzystać z lawet i autoryzowanego serwisuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jeśli komuś to pomoże, mogę jutro rano zrobić kilka zdjęć.
Inqwi jest offline   Odpowiedź z Cytatem