View Single Post
Stary 20-12-2009, 23:48   #5
KilarX
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Transit 96r 2.5TD nie odpala!

Witam.
Postanowiłem się udzielić, bo może komuś pomogę a nie chcę zakładać kolejnego wątku.
Miałem problem z odpaleniem mojego Transita przez trzy dni - tzn trzy dni nie odpalił...
Podstawowym probemem był akumulator - kupowałem auto w czerwcu, pierwszy diesel, pierwszy dostawczak więc mało się znałem. Akumulator był z osobówki 45Ah i takie tam, latem odpalał elegancko a teraz dupa.
Kupiłem nowy aku Centra Futura 700A chyba - nie odpalił ale akumulator był słaby. Naładowałem na maxa - kręcił ładnie ale auto nadal nie odpalało - załamałem się totalnie. I wtedy spotkałem na parkingu pod blokiem sąsiada, który również ma Transita - powiedział, że on psika takim aerozolem do filtra powietrza i jemu zawsze odpala. Kupiłem taki starter, zdjąłem tą czarną rurę z silnika, psiknąłem tam, założyłem rurę spowrotem, przekręciłem kluczyk, poczekałem z 5 sekund i ODPALIŁEM !!! :580:
Od wczoraj odpalam bez problemów. Rano muszę psiknąć, a w ciągu dnia odpala mi za pierwszą próbą.
Nie znam się na tym za bardzo, ale to chyba chodzi o temperaturę powietrza zasysanego do silnika. Mi pomogło - jak ktoś ma problemy to warto spróbować.
KilarX jest offline   Odpowiedź z Cytatem