Temat: [C-MAX 2003-2007] Błąd komunikacji szyny CAN
View Single Post
Stary 22-12-2009, 10:59   #1
maniek c-max
ford::beginner

Model: C-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Błąd komunikacji szyny CAN

Witam,
Podczas odpalania samochodu, ale ostatnio także coraz częście podczas jazdy wyskakują mi następujące komunikaty:
- usterka układu silnika
- zmniejszone przyśpieszenie
- wyłączony układ ESP.
Auto oczywisćie nie ma przyspieszenia a ESP nie działa
Na teście zegarów błąd DTC D900 ( z tego co udało mi się zorientować to błąd komunikacji szyny CAN).
Po zgaszeniu i odpaleniu samochodu wszystko ok do czasu kolejnego PI PI PI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pierwsze podejrzenia padły na akumulator miał juz 5 lat i zaczynały się problemy z odpalaniem. W sobotę akumulator wymieniony problem dalej występuje.
Zauważyłem dodatkowo, że podczas zmiany biegu po dodaniu gazu na chwilę przygasa podświetlenie radia póżniej już cały czas mruga a potem gaśnie chyba, że puszczę gaz to radio podświetla się normalnie.
Byłem u elektryka ładowanie stwierdził, że jest ok powiedział, że może ciut za duże 14,69 V ale jeszcze w normie.
Elektryk stwierdził że po dodaniu gazu jest duży skok napięcia bo mocniej zaczyna świecić oświetlenie wewnątrz samochodu. Prawdopodobnie to regulator napięcia.
I teraz moje pytanie do Was, czy ktoś miał problem z regulatorem i czy może to być powiązane z tym błędem komunikacji szyny CAN.
Czy jest możliwe wymiana samego regulatora i czy wiąże się z tym konieczność wizyty w ASO. Na jakie koszta się nastawiać w tym świątecznym okresie?
Pozdrawiam
maniek c-max jest offline   Odpowiedź z Cytatem