View Single Post
Stary 28-12-2009, 13:54   #93
gozdziu
ford::beginner

Model: FOCUS MKI
Silnik: 1.8 TDCI -100KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Odpala za 2-3-4 razem, świece wymienione.

Witam wszystkich.
Na końcu postu pytanko.Ale na pocztaek przedstwie historie problemu.
Troche tego bedzie prosze o cierpliwość.

Focus MKI 1.8 TDC(100 KM) 2004 przebieg 237 tys.

Pomijam okresy ciepłe bo ani razu nie bylo wtedy problemów ogólnie na ciepło chodzi jak rakieta
-zima 2008 odpalalo normalnie przy spalonych wszystkich swiecach do -5 dawala rade.
w połowie okresu pojawilo sie opisywane juz wczesniej gasniecie ladnie palila ale gasla jeszcze raz zapalona juz chodzila(zauwazalne lekkie falowanie obrotow)

-pod koniec jesieni 2009 wymiana wszystkich filtrow i oleju.
od czasu wymiany filtra paliwa w zakresie temperatur +10 do -5 pierwszy raz zapala szybciutko i gasnie i tu uwaga po dwa razy a nawet trzy czasamia nie pomaga nawet lekkie dodawanie gazu.(gorzej niż bylo bo gasła raz)

-zaczely sie kombinacje i rozmyslania.Uwaga.Sprawdziłem uważnie weze i tu wskazówka dla tych któż kombinowali z uszczelnianiem ja uszczelnilem 3 wąż zwany chyba tym przelewowoym!ten dwustronny.I koniec problemów z gaśnieciem!!!
ale zaczela wyrazniej cieżej zapalać(na chlopski rozum sobie wytłumaczylem ze wtedy zamiast zasysać paliwo łapała sobie tym weżem powietrze i bylo jej latwiej krecic)
do temperatury -6 stopni zero problemów z zapalaniem.

-przyszło aktualne -12 stopni .kreci długo zeby zapalila ze 4 razy po 6 sekund.gasnie ze 3 przynajmniej(zauwazalne falowanie obrotów)Armagedon.zaznaczam ze swiece maja niespełna rok bo przed zima 2008 wsadzilem nówki oryginalne ale czy przypadkiem
znowu nie spłoneły.

-okazało sie że 2 świece padły wymieniłem + wlałem płyn do czyszczenia wtryskiwaczy.Wymieniłem wąż po miedzy filtrem a pompa na zbrojony przezroczysty.Teraz paliwo już z niego nie schodzi wtedy po postoju nocnym w weżu nie bylo paliwa.Jeslichodzi o pojawiajace sie babelki to co najwyżej jeden mały tylko poleci do pompy.Pali żwawo ale gasnie tak ze trzy razy trzeba troche pozapaleniu pedał gazu wcisnac zeby obroty były wyższe.

Chciałbym sie dowiedzieć jakie macie obroty po zapalniu sinika po nocy w temperaturze prznajmniej zera stopni oraz drugie pytanie gdzie sie znajduje ten układ odpowiedzialny za odpalanaie na zimno(zmiana kata wtrysku,grzanie swiec,podnoszenie obrotów) ????
gozdziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem