View Single Post
Stary 28-12-2009, 20:50   #8
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
Domyślnie Odp: Odszkodowanie AC za Foczkę :/

Witam.

Sprawa się ruszyła, po napisaniu e-mail'a (w którym przypomniałem, że od 2 tygodni nie dostałem kompletu dokumentów i zapowiedziałem, że jeżeli dalej będą mnie olewać to sprawa rozbije się o sąd) do centrali TU i filii która prowadziła sprawę w ciągu ok 20 minut dostałem e-maila z kompletem dokumentów i zadzwonili do mnie z pytaniem czy ta groźba jest dalej aktualna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z dokumentów wynika, że wszystkie wyliczenia przeprowadzone w ASO są zredukowane o 50% (urealniony koszt naprawy) i z niego faktycznie wychodzi 7k odszkodowania.

Wycenę mam podaną w 3 wariantach:

1Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda urealnionego kosztu naprawy - gdzie wartości są najkorzystniejsze dla TU

2Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda zredukowanego kosztu naprawy - wynika z niej, że koszt naprawy/odszkodowania wyniesie 10k a wartość powypadkowa Foki wynosi blisko 8k (ten wariant już mógłbym zaakceptować)

3Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda stopnia uszkodzenia - która zakłada zbycie auta powypadkowego i w tym wariancie Foka jest warta niecałe 7k a wartość naprawy/odszkodowania ponad 11k

Ale - jeżeli TU zaakceptowało szkodę całkowitą przy wyliczeniach z ASO to czemu ustalili wartość pojazdu w stanie uszkodzonym metodą urealnionego kosztu naprawyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiadomo, że dla mnie najkorzystniejszy jest wariant 3, chcę pozbyć się "wraku" + kasa z odszkodowania + mała pożyczka i kupić następne auto.

Będę się odwoływać i prosić o uzasadnienie wyliczenia po kosztach naprawy, jeżeli zaakceptowali szkodę całkowitą a poza tym chcę sprzedać "wrak" a nie go naprawiaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeżeli ktoś może mi coś doradzić to byłbym bardzo wdzięczny - dziękuję.

P.S. zastanawiam się nad zaangażowaniem w sprawę Rzecznika Ubezpieczonych lub Radcę Prawnego.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem