View Single Post
Stary 30-12-2009, 08:50   #59
andy71
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

u mnie wolno się nagrzewał i chyba występowało falowanie, ale w mieście na krótkich odcinkach nie było ewidentne i jakoś jeździłem, ale przy mrozach po -18, trasa ponad 100km i spokojnej jeździe (nie dało się inaczej) nie nagrzał się do 90 i trzeba było coś zadziałać.

Po pierwsze wyjęte oba termostaty i sprawdzone metodą chałupniczą (nie miałem dostępu do termometra): termostaty zanurzone w wodzie i powoli podgrzewane. jak zaczęły się otwierać można było bez problemu łapę wsadzić do wody... a na dużym napisane, że otwiera się przy 88 stopniach... więc raczej na pewno są uwalone. Co nawet nie dziwi, biorąc pod uwagę awarię pompy wody w lato - może uszkodziła je bardzo wysoka temperatura w układzie?

A co do zmian w oprogramowaniu? Chętnie dowiedział bym się więcej, bo właściwie to czym w tym układzie steruje komputer? Elektrycznym podgrzewaczem na podstawie temperatury zewnętrznej, coś jeszcze?

Na marginesie dodam, że ostatnio wymienione 2 świece w elektrycznym podgrzewaczu wody i do 60 stopni nagrzewa się zauważalnie szybciej. Moja teoria jest taka, że wtedy otwiera się duży obieg (znacznie za wcześnie) i temperatura w dół.
andy71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem