View Single Post
Stary 30-12-2009, 09:23   #865
inkstar
ford::amateur

Model: VW Sharan
Silnik: 115 KM AUY
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Witam, mam kilka podpowiedzi dla kolegi passat, bo miałem podobny przypadek i już mi ręce opadały.Ale po kolei : najpierw sprawdziłem wszystko co możliwe(m.in. dzięki wam koledzy z forum),wymieniłem świece i lutowałem przewody od pompki paliwa i niby wszystko miało hulać.Też myślałem że sterownik zablokowany i ponieważ te resety nic nie pomogły więc udałem się do serwisu. Pan podłączył swój czujnik i stwierdził,że uszkodzony jest silnik wiatraka spalin.Zdziwiło mnie to, bo na krótko go sprawdzałem i śmigał.Pan oczywiście przeliczył mi koszty ok. 500 zł (nie polecam tego serwisu koło Kielc).Oczywiscie zapłaciłem 50 zł za diagnozę i wziołem się za sprawdzenie tego wiatraka. No i okazało się,że wiatrak jest dobry, tylko popełniłem błąd za mocno skręcając górną obudowę i zablokowałem go.Wystarczyła mała podkładka i dogrzewacz śmiga do dziś. Więc kolego passat jak niechcesz sie narobić i wpędzać w koszty sprawdź najpierw ten wentylator. Po włączeniu dogrzewacza sterownik najpierw na chwiłę włącza ten wentlator( który jest w samym urządzeniu pod spodem), a potem dopiero cała procedura, czyli świeca,pompka itp. Powodzenia , bo idą mrozy
inkstar jest offline   Odpowiedź z Cytatem