View Single Post
Stary 31-12-2009, 08:13   #6
monsieur
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI 100PS
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Odpalanie Fokusidła po nocy :( - problem

Cytat:
Napisał cezar23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Mam problem z odpaleniem po nocy - szczególnie po ostatnich mrozach.

Samochód zachowuje się tak jakby odpalił - ale nie może wejść na obroty (obrotomierze stoi na 0 obrotów) i gaśnie. Jak trzymam go dłużej i dodam delikatnie gazu to zaskoczy - ale przez 30 sekund chodzi strasznie nierówno. Potem wszystko wraca do normy.

Dodam że w ostatnim czasie wymieniłem następujące elementy
Koło dwumasowe + sprzęgło;
świece żarowe;
akumulator;
oleje i filtry;

Wymiana miała miejsce na początku grudnia.

Byłem również ostatnio sprawdzić wtryski, cylindry itp. i wszystko jest ok.

Ma ktoś pomysł co to może być ? Wygląda na rozrusznik ale nie jestem pewny. Przed wymianą akumulatora jeździłem na bardzo słabym aku, moze rozrusznik dostał w d. ??

Proszę o jakąś fachową poradę ?

Pozdrawaim
Cześć

Miałem podobny problem. Gdy odpalałem foczkę przy 18 stopniowym mrozie to przez jakieś 15-30 s obroty falowały po czym wszystko wracało do normy.

Przyczyną tego stanu rzeczy w moim przypadku było oprogramowanie modułu PCM (aż dziw że wypuścili taki soft w naszą strefę klimatyczną gdzie -18 stopni w zimie to nic szczególnego).

Od kiedy zaktualizowałem oprogramowanie modułu PCM problem nie istnieje.

PS. Za w/w usługę w serwisie forda żądali 230 zł i powiedzieli że wszystko zajmie jakieś 2 godziny..... W nieautoryzowanym serwisie zrobili to w 15 min, zapłaciłem 100 zł...
monsieur jest offline   Odpowiedź z Cytatem