31-12-2009, 11:17
|
|
|
ford::average
Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009
|
Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)
Cytat:
|
Witam,
Wiem, że to nielegalne i nie powiniem dwa razy tego samego postu wklejac ale jestem bardzo zdeterminowany w celu dogrzania swojego Mondeo wiec wklejam swojego posta z innego watku rowniez do tego tematu. Z gory dzieki za wszystkie pomysly.
Ponizej tekst posta:
Mam podobny problem z nagrzewaniem płynu chlodzącego w moim Mondeo. Jestem juz po wymianie obu termostatów. Ale najpierw krótka historia mojego przypadku.
Samochód to Mondeo MK3 TDCI 130 KM 2004 rok
Auto bardzo wolno sie nagrzewa, właściwie temperatury dostaje dopiero przy obrotach 1500 - 2000 obrotów, podczas normalnej jazdy, bez wyraźnych postojów. Auto prawie natychmiast wychładza sie podczas postoju oraz podczas wolnej jazdy np. w korkach. W samoochodzie wyminiłem najpierw duży termostat (nie jest oryginalny, firma chyba Vernet, odziwo model pasujący do jakiegoś Daihatsu . Sytuacja nie poprawiła się. Stary teermostat sprawdzałem w garku i na oko otwierał sie dopiero przy temperaturze ok 90 stopni. Niestety nie miałem termometru więc nie mogłem go dokładnie sprawdzić.
Póżniej przyszła kolej na mały termostat, tym razem oryginalny. To również nie pomogło. Auto ma również od tego lata nowy płyn w chłodnicy (oryginalny FORDa).
Dzisiaj odwiedziłem mechanika od Fordów (ul. Drobnika w Poznaniu) wierząc, że jak od Fordów to zna przypadek. Twierdził, że kiedyś miał podobny przypadek i go rozwiązał. Powiedział, że mi nie powie co to jest bo nie udziela takich informacji. Na moje pytanie jakiej kwoty mogę sie spodziewać stwierdził, że to droga impreza ale nie umiał podać kwory. Zadzwonił do mnie po 15 minutach. Kwota 1300 za części i 300 złotych za robotę netto zbiła mnie z nóg.
Do znawców temtau kilka pytań:
- Czy możliwe, że założone przeze mnie termostaty są wadliwe?
- Czytałem wiele w necie, podobno niektórym pomogła wymiana czujnika temperatury. Czy możliwe aby czujnik temperatury miał wpływ na nagrzewanie sie silnika? Mam wątpliwości ale może się mylę. Wymieniać?
- Kilka razy czytałem info o wymianie oprogramowania sterowania silnikiem? Troche nie wydaje mi się ale może należy gdzies podjechać i soft uaktualnić?
Z góry dzięki za pomoc. Wiem, że temat obstukany, ale nigdzie nie znalazłem jednego, pewnego rozwiązania. Wydaje mi się ciągle, że winowajca jest któryś z termostatów.
Nie wydaje mi się, że to jest normalne dla tych silników, skoro niektórzy piszą, że ich TDCI nagrzewają się normalnie.
pozdrawiam,
Michał Knobel
|
U mnie też tak było po wymianie termostatów na nowe samochód wolno sie nagrzewał i miałem falowanie wskazówki jak stałem w korkach czy też wolno jechałem, ponowne wgranie softu jakiegoś uaktualnienia, mechanik mówił że komputer wysyłał błędne dane do licznika załatwiło sprawę. Skasował mnie za to 100zł. Tak więc musisz się dowiedzieć tych mechaników czy jet taka możliwość żeby komputer przeprogramować, choć jak zadzwoniłem do ASO Forda to oni nic o tym nie wiedzieli.Wcześniej pisałem na ten temat u jakiego mechanika byłem.
|
|
|