1. Mam u siebie takie ksenony z allegro.
Nawiązując do poprzednich wypowiedzi, jak jadę na włączonych ksenonach tych z allegro to jadący z przeciwka masowo oślepieni wpadają do rowów, na pewno o tym czytaliście w prasie. Jadącym przede mną blaknie i odbarwia się lakier na tyle swoich aut a drzewa koło których przejeżdżam zrzucają pożółkłe liście, itd. …
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. A tak na poważnie, mam założone Japońskie ksenony (można je kupić u gościa z Poznania na Allegro). Mam je na pewno dobrze ustawione, jeszcze nikt od ponad roku nie mrugał mi że oślepiam, a wiem, że gdyby tak było to na pewno, życzliwi koledzy jadący z naprzeciwka nie omieszkali by mi błysnąć światłami po oczach (poza tym sam sprawdzałem czy moje auto razi) . Widziałem mnóstwo aut na zwykłych H4 czy H7, gdzie reflektory były źle ustawione i biły światłem po oczach i wtedy wszyscy migają takiemu delikwentów.
3. Co do legalności nie dyskutuję – są nielegalne, ale to moje ryzyko i wszystkich kupujących.
4. Co do samo poziomowania, hmm… jeżeli odpalę auto na oryginalnych ksenonach, auto wypoziomuje reflektory a dopiero potem wsiądą na tylny fotel dwie osoby po 100kg każda to system poziomowania tego nie skoryguje, tylko reflektory będą biły w górę. Więc auto bez samo poziomowania, ale zaopatrzone w ręczny regulator wysokości świecenia i rozsądnego kierowcę nie musi stanowić zagrożenia na drodze, bo zawsze można to skorygować ręcznie.
5. Co do jakości świecenia, mogę porównać do Avensisa mojej żony (2009 rok, na oryginalnych ksenonach) i tu mogę jasno powiedzieć, moje pseudo ksenony z Allegro o klasę lepiej oświetlają drogę dodatkowo dają efekt rozświetlania białych linii namalowanych na ulicach (taki efekt Uv, świetnie się sprawdza przy jeździe we mgle). A komfort jazdy na nich jest nieporównywalny ze zwykłymi h7 w mondeo. Jadąc przez nieoświetlone wioski odpowiednio wcześnie jestem w stanie zauważyć, pieszego idącego poboczem w ciemnym ubraniu, więc lepiej widząc nie zrobię komuś krzywdy.
6. Deceyzja co do zakupu ksenonów z Allegro (400-500 PLN) , czy montowania kompletnie oryginalnych ksenonów + samo poziomowanie + spryskiwacze (łącznie około 1500- 2000 PLN, zależy tylko od kolegi. A rozsądny człowiek wysłucha wszystkich opinii ale decyzję podejmie sam.
Ramzes.