Odp: Problem z turbospężarką: Padła już druga focus Mk2
Oczywiście że nie za wcześniej.....U mnie rzecz jest jeszcze niestety w toku. Gdzieś tu na FORUM już zacząłem temat opisywać, ale spróbuję teraz to dokładniej opisać. Samochód C-MAX 1.6 TDCI[czyli francuski HDI] bez DPF-a o przebiegu 90 000km i sprowadzony z Francji w 2006 roku z tamtejszego ASO po naprawie blacharskiej, ale za to po małym przebiegu[wówczas ok. 65 000km]. Do prawie dziś samochód jeździł wręcz pokazowo-cicho, bez stuków,palił nawet w duży mróz super itd... Przed świętami jadąc bez żadnego wariactwa ulicą ,nagle poleciał dym z nawiewów klimatyzacji, zjechałem[fartownie już pod pracę] otworzyłem maskę, a tu paruje cała turbina. Teraz skrócę opis-obdukcja u fachowców na Szczotkarskiej-puściło uszczelnienie wałka turbiny. Po zawiezieniu do serwisu turbo okazało się, że nic innego nie poleciało[ nawet łopatki nie były pokryte sadzą i zero luzów]. Tak na prawdę nie wiadomo co się stało??? Podejrzenie, że smarowanie-tak więc szukanie po omacku. Odebrałem wóz w SYLWESTRA i niestety[ mimo, że teraz jest sucho wokół] to silnik pracuje niezbyt stabilnie i zaczyna coraz częściej wchodzić w TRYB AWARYJNY[ czyli brak mocy]. Coś ze sterowaniem turbiny. Do momentu awarii samochód jeździł doskonale i nic nie zwiastowało jej wystąpienia. W poniedziałek muszę znowu odprowadzić samochód na sprawdzenie. Dodam że wymienione są na nowe przewody olejowe od turbo, elektropneumatyczny[tak to chyba sie nazywa] sterownik turbo[320 zl], oraz niestety usunięty wkład katalizatora bo zaoleił się i do środka puszki wstawiona rurka tak, że nic nie widać. Tak więc sprawa toczy się nadal. Wierzę że na Szczotkarskiej dadzą radę do końca. NIGDY WIĘCEJ NOWOCZESNEGO DIESLA.
Dodam jeszcze że olej[lepszy niż FORMULA] wymieniony 4 000km temu. Mój okrzyk NIGDY DIESLA, oznacza, że tam jeszcze jest dwumasa, EGR, kupa czyjników itd.,itp, a te też się zepsują!!! Alternator DENSO też poleci.....
Ostatnio edytowane przez SMUTNYINDYK ; 03-01-2010 o 14:11
|