Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Słabo pali jak rozgrzany
View Single Post
Stary 04-01-2010, 15:48   #22
LeszekK
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1,9
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: mondek tdci słabo pali jak rozgrzany

Minęło trochę czasu, ale i u mnie pojawił się problem.
Stało się nagle, pewnego razu zastartował, zapalił mrugającą sprężynkę (od świec) i zgasł.
Po wyłączeniu i włączeniu sprężynka zgasła i zapalił, ale od tego czasu dzieje się to co piszą wszyscy w tym wątku.
Ciekawe czy komuś udało się zdiagnozować problem.

Tak nawiasem mówiąc, ja to chyba bardzo kocham swój samochód bo trzy lata walczę,
z mrugającą sprężynką, były wymiany sterowników, wtryskiwaczy (jeden wymieniony),
trzy zregenerowane na sprzęcie markowym z nowymi kodami. Dopiero to ostatnie troche pomogło. Mój samochód to pośmiewisko wśród znajomych ;-) - prosze mnie nie wyrzucac za to, że piszę o nim tak źle.

Według mnie problem leży w sterowniku, według mojej wiedzy (jeszcze chwila i zrobię doktorat z zasilania w TDCI), sterownik działa adaptacyjnie, znaczy się na podstawie sygnału z bloku - czujnik piezzo), reguluje dawkowaniem paliwa żeby unikać spalania stukowego. Według mnie to podczas uruchamiania musiało coś zadziałać nie tak,
i sterownik zmienił sterowanie wtryskami. Kiedy jest zimny steruje nimi inaczej i dlatego pali od pierwszego zakręcenia, kiedy jest ciepły juz steruje inaczej i nie pali.

Stawiam na to, że wbicie ponowne kodów i skasowanie ewentualnych błędów, potem adaptacja przez kilkudniowa jazdę i powinno wrócić do normy.
To dlatego niektórzy piszą, że po wymianie wtryskiwaczy jest OK, jest bo ma wbite nowe
kody i nauczył się jeździć od nowa.

Szkoda mi jednak kasy, żeby po raz kolejny (.. dziesiąty) jechać do serwisu gdzie go znów poprogramują, jeżeli ktoś ma wiedzę co pomogło proszę o info.

Pozdrawiam i życzę mniej kłopotów z Nowym Rokiem !

Leszek
LeszekK jest offline   Odpowiedź z Cytatem