Odp: Jaki akumulator do focusa II 1.6 TDCI
Jeżęli chodzi o AKU fabryczne, to nic w tym dziwnego. No niestety, ale jak się robi coś do fabryki, to jednak producent samochodu wymaga od dostawcy spełnienia pewnych norm i testuje samochody w wysokiej i niskiej temperaturze. W związku z tym takie części, w tym AKU, muszą/powinny działać OK. Oczywisćie zawsze są wtopy:-) Natomiast, jak się robi AKU to sklepu, to już nikt tego za brardzo nie kontroluje. Taki AKU ma:
1. Nie wybuchnąć :-),
2. Wytrzymać 2lata :-) :-).
Jeszcze jedno. Nie wiem jak z AKU do samochodu, ale np. baterię takie zwykłe jak też większość części do samochodu robi nie zawsze ta firma, której naklejka widnieje na produkcie. Wiem, to wydaje się być debilne i sprzeczne z prawem, ale producenci się tłumaczą, że nie są w stanie "obskoczyć" wszystkich marek, dlatego dzielą między siebie produkty i wymieniają się później... Nie wiem, czy z AKU też tak jest, ale podejrzewałbym, że całkiem może być podobnie.
Co do ładowania, to nawet nie poruszam tematu. Niech każdy robi tak, jak jest przekonany, że jest OK. Ważne, aby wiedział co robi i robił to z głową, czyli był świadom tego co robi:-) Ale jak najbadziej zgodzę się, że przy "doładowywaniu" co miesiać, napięcie 14,5V jest wystarczające, ale nie wiem czy jest sens tak często go "doładowywać".
Jeżeli chodzi o "formatowanie" AKU:-) to ciekawa metoda i przyznam się, że czegoś takiego jeszcze nie robiłem. Może spróbuje na jakimś staruchu:-)
Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 05-01-2010 o 20:36
|