Odp: Często włączający się wentylator chłodnicy
Potwierdzam, w moim modelu jest filtr cząstek stałych, ale czy to ma wpływ na pracę wentylatora? No i dlaczego panowie z ASO nie wpomnieliby o powiązaniu wentylatora z chłodzeniem tego filtra.
Dodam jeszcze dla jasności, że mam też zwykłą manualną klimę, nie żaden tam komputronic.
Poprzedni mój ford też był z silnikiem diesla tdci, ale to była nieco starsza konstrukcja silnika, bez filtra cząstek stałych tylko z zwykłym katalizatorem. Tam nawet latem w największych korkach i upałach nie włączał się wentylator, no chyba że włączyłem klimę to wówczas wentylator pracował non stop.
Jak na razie dziękuje za Wasze wszystkie sugestie, będę sprawę obserwował i w razie czego zgłoszę sie do ASO, niech sprawdzą czy to normalne zachowanie się silnika. Jesli ktoś jeszcze ma pomysł na tą sprawę to z chęcią poczytam. A, jeszcze jedno pytanie, czy jest jakis sposób (np. za pomoca trybu serwisowego komputera pokładowego) na odczytanie rzeczywistej temperatury filtra cząstek stałych i/lub silnika?. Skoro jest to parametr, który być może steruje pracą wentylatora chłodnicy to powinno dać radę go jakos odczytać.
A odnosnie typu silnika, być może źle sie wyraziłem lub wyszła na jaw moja niewiedza. Po prostu myślałem, że przed rokiem 2007 jeszcze nie montowano do focusów II francuskich silników diesla koncernu PSA. Wczesniej, przed 2007 rokiem, widziałem tylko focusy II z silnikiem 1,6 tdci konstrukcji czysto fordowskiej, która całkowicie różni się się od konstrukcji koncernu PSA. Parametry silników są też różne mimo tej samej pojemności.
Ostatnio edytowane przez ford_user ; 06-01-2010 o 14:57
|