Witam,
Od okolo tygodnia jestem szczęsliwym posiadaczem forda focusa 1.8 TDCI z 2002r i w związku z tym mam pytanie:
Jak powinno się jeździć dieslem?
Znalazłem kilka artykułów mówiących o tym, że jeżeli osoby wcześniej nie jeżdżące dieslem nie zmienią swoich nawyków (w moim przypadku nabytych w Vectrze 2.0 + LPG) to szybko zniszczą silnik a co więcej nie wykorzystają pełnych możliwości silnika diesla.
Problem polega na tym, że nigdzie nie znalazłem informacji jakich to nawyków należy się pozbyć - a co ważniejsze - jakie nawyki w sobie wyrobić.
W szczególności interesuje mnie temat rozpędzania auta - znalazłem taki oto wykres mocy/momentu od obrotów dla mojego silnika:
http://www.unitronic.pl/UserFiles/Fi...15_WE2578C.JPG
Na stan mojej wiedzy (która nie jest zbyt wielka) wynika, że aby optymalnie przyspieszać należy utrzymywać jak największy moment obrotowy. Jeżeli trzymać się tej zasady, z tego wykresu wynika, że dieslem nie powinno się wskakiwać na obroty powyżej ~2500 a gdy osiągnie się ~2800 powinno się zmieniać bieg (coś co bylo nie do pomyślenia w moim silniku LPG który dopiero przy ~3000 zaczynał się poważniej zbierać).
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
PS. Jestem świadomy że teoria to jedno a najłatwiej testować to empirycznie sprawdzając odczucia związane z przyspieszaniem jednak ponieważ póki co większość czasu jeżdżę po mieście więc nie mam zbytnio miejsca na eksperymenty. Poza tym odrobina teoretycznego przygotowania jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.