View Single Post
Stary 06-01-2010, 21:25   #3
maazik
ford::average

Model: mk7
Silnik: 1.8Td
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Nauka jazdy Dieslem.

da się zmienić technike jazdy , wszystko się da tylko trzeba chcieć , jeździłem praktycznie ciągle Benzynowym czterołapem który był troszke bardziej obrotowiec niż twoja vectra 2.0 .. bo kręcił się do nieco ponad 9000 a moc miał niewiele niżej ... a jakos przesiadłem się na diesla i fajnie mi sie nim jeździ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

każde auto ma specyfike prowadzenia , auto trzeba wyczuć , trzeba wiedzieć w którym momencie auto traci maxymalny moment obrotowy ... bo powyżej tych obrotów auto pracuje już mało wydajnie , pali więcej , głośno chodzi . ja powiem ci tak jeżdzac moim TurboDieselem 90Konnym jeżdze do 2700 rpm , wystarczająco by sie poruszać płynnie i ekonomicznie , podczas wyprzedzania kręce do momentu aż turbina przestaje generować moc na tyle by "wciskało" w fotel ... wtedy zmieniam bieg na wyższy i dalej wciskam gaz i autko przyspiesza

a teraz jazda siostry focusem 1.8Tdci 115KM - ewidentnie wszystko dzieje się przy wyższych obrotach podniesionych o około 500rpm gdyz zauważyłem że "dół" obrotów ma gorszy i trzeba jeździć na odrobine wyższych obrotach niż moim poczciwym 90konnym essim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jednak ćwicz , patrz na komputer spalania , włacz sobie chwilowe spalanie i ucz się operować pedałem przyspieszenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. potrafi nieźle uczyć ekonimi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.