View Single Post
Stary 06-01-2010, 22:42   #12
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Często włączający się wentylator chłodnicy

Czyli jak rozumiem obydwa 1,6TDCi 109KM oraz 1,6TDCi 90KM to są konstrukcje PSA ? Pod maską obydwa silniki wyglądają całkowicie inaczej, mają różne osiągi i kulturę pracy. Dotychczas myślałem, że tylko ten 1,6TDCi 109KM to odpowiednik francuskiego 1,6 HDI. Czy to oznacza, że obydwa silniki były produkowane równolegle? Czy w citroenach i peugeotach również były montowane obydwa rodzaje tych silników?

Dodatkowo zauważyłem, że ten 90KM ma tylko katalizator, a ten 109KM ma dodatkowo DPF.

A wracając do dziwnie załączającego się wentylatora to jestem jednak skłonny uwierzyć, ze ma to związek z DPF, a konkretnie z wypalaniem się sadzy w filtrze. Gdzieś wyczytałem, że dzieje się to periodycznie co około 200km do 500km i właśnie w mniej więcej takich odstępach kilometrowych pojawia się u mnie to "niekontrolowane" włączanie się wentylatora. Możliwe, że faktycznie ma on za zadanie wychłodzić układ wydechowy po procesie wypalania sadzy w DPF, ale to tylko moja teoria. Zaobserwowałem dodatkowo, że po włączeniu się wentylatora chłodnicy i po zatrzymaniu silnika, gdy wentylator jeszcze pracuje to czuć przez chwilę taki specyficzny zapach mocno rozgrzanego żelaza. Wskazówka temperatury silnika oczywiście nic niepokojącego wówczas nie wskazuje.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem