View Single Post
Stary 07-01-2010, 07:34   #13
mizi_dr
ford::average

Model: FOCUS II
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Często włączający się wentylator chłodnicy

Oba silniki (a wasciwie jeden silnik) 90 i 109 to konstrukcja PSA i też miały swoje odpowiedniki w Citroenie. Różnica między jednym a drógim jest w turbinie, 109KM ma turbo ze zmienna geometrią. Co do DPFa to znajdziesz modele zarówno jednego jak i drugiego silnika z DPF jak i bez, zależy na jaki rynek były robione. Ten z DPF spełnia EURO4 a bez DPF EURO3.

Pod maską oba silniki wyglądają praktycznie jednakowo z tym ze najpierw musisz zdjąć plastikową pokrywe silnika żeby to zobaczyć (w 90KM bardzo żadko spotykana natomiast często występuje w 109KM zwłaszcza tych sprowadzonych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Różnice będziesz miał w wielkośći turbiny ale też nie jakąś wielką, troszkę większa i tyle.

Jak rozpoznać auto z DPF i bez i więcej na temat tych silników poszukaj na forum bo było poruszane.

A wracając do DPF i wentylatora to rozumiem ze podnoszona jest temperatura spalin żeby wypalić DPF ale żeby włączać wentylator przy niedogrzanym silniku ???? Hmm ciekawe. Postaram sie poobserwować jak to u mnie wygląda z niekontrolowanym włąćzaniem wentylatora. Ale powiem szczerz ze auto mam od 1.5 roku i nic takiego nie zauważyłem.
mizi_dr jest offline   Odpowiedź z Cytatem