View Single Post
Stary 08-01-2010, 13:43   #20
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Problem z turbospężarką: Padła już druga focus Mk2

No właśnie - na Allegro jest mnóstwo pięknie wypiaskowanych, błyszczących się jak psu j--a, regenerowanych turbin, ale w rzeczywistości jest to kompletny chłam. Oczywiście wszyscy sprzedający dają gwarancję, ale można ja sobie co najwyżej na gwoździu powiesić...

Ciekawe skąd w Boschu mieli oryginalną turbinę po regeneracji i jak (na podstawie czego) ustawili siłownik łopatek?...Ja bym poprosił o fakturę zakupu i potem zorientował się, czy sprzedająca turbinę firma ma autoryzację Honeywell-a. To są za duże sumy i za duże ryzyko uszkodzenia silnika, aby tak dawać się oszukiwać.

Świeżą turbinę przed założeniem i odpaleniem trzeba zalać olejem i doprowadzić do napełnienia nim całego przewodu doprowadzającego olej. Jeżeli przewód się przytkał, to na 100% nie oczyścili dobrze układu olejenia z opiłek po zniszczonych łożyskach. Turbina już na wolnych obrotach silnika osiąga obroty 16-20.000 na minutę, pracując na sucho lub spienionej mieszance oleju z powietrzem (tzw kawitacja) może znowu spowodować przytarcie łożysk.
Generalnie regeneracja i montaż nowej turbiny nie jest żadnym tajemnym misterium, ale muszą być kumaci mechanicy przestrzegający podstawowych procedur. Nie podoba mi się ten serwis Boscha, a już zakup turbiny na Allegro to był szczyt technicznego chamstwa i ignorancji.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-01-2010 o 13:47
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem