Temat: [Mondeo 2007-2014] Uklad IVDC w mondeo titanium S kombi
View Single Post
Stary 11-01-2010, 22:51   #2
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
Domyślnie Odp: Uklad IVDC w mondeo titanium S kombi

Mam, co prawda, Mondeo ze standardowym zawieszeniem, ale podzielę się wrażeniami.

Przy "komforcie" jest mało twardo, na tyle mało, że jazda na 18" felgach po mieście nie jest męcząca. Standardowe zawieszenie Avensis mojej żony jest bardziej miękkie niż tryb komfort w Mondeo.
Normal jest twardy. Używam go w trasie.
Sport jest bardzo twardy. Jednak przydaje się do szybszej jazdy. Jak są podłużne łagodne nierówności na normalu auto żabkuje przy bardzo szybkiej jeździe, a na sporcie jest stabilne. W zakrętach się nie przechyla.

Nie wiem, jak IVDC wpływa na nurkowanie auta przy hamowaniu (muszę sprawdzić, jak nurkują służbowe Mondea w mojej firmie bez tego systemu) ale przy hamowaniu mojego auta tendencje do nurkowania przodu są minimalne.

Niestety też są wady - amorek z IVDC kosztuje ponad 2 000 zł i marne szanse by były zamienniki.

Pozdrawiajka,
Alek
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem