View Single Post
Stary 14-01-2010, 18:21   #19
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Jak sprawdzić termostat bez wyciągania go?

Cytat:
Napisał marwyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki Stefano, wszystko się zgadza wczoraj wymieniłem u siebie bo otwierał sie przy ok. 75 stopniach, teraz trzyma aż do 88.
Zrobiłem to z myślą o dogrzewaczu, bo przy 75 zmienia tryb na wolne grzanie a przy 87 się wyłącza i wreszcie się to stało. Wcześniej to grzał i grzał i grzał bez potrzeby.
W Krakowie kupić termostat to nie taka prosta sprawa (mówie o firmy WAHLER), bo inne są. Ew. w serwisie jedyne 120 zł
Cieszę się, że ta moja diagnoza ci pomogła, bo wywnioskowałem to z praktyki własnie w związku z ciągle chodzacym dogrzewaczem i chciałem się podzielić ta wiedza z innymi na naszym forum.
Jak sam piszesz to miałeś temperasturę silnika 75 stopini, wiec tez ci chyba silnik sporo palił, bo czujnik G-62 podawał dla potrzeb ECU zbyt niską temperaturę no i dogrzewacz...
A termostat Wahler 87 * C, to koszt tylko 30 zeta, a serwis to szkoda gadac.
Uszelka pod kapę, pokrywę zaworów 28 zeta, a serwis 670 zł, bo gadają , ze tylko mogą sprzedac z pokrywą...
Pozdr.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 15-01-2010 o 00:01
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem