View Single Post
Stary 14-01-2010, 23:44   #5
Adasko_Transit
ford::advanced

Model: Boxer
Silnik: 2.8 HDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: jakie są wady i zalety transita 2.5 d

Cytat:
Napisał szewczyk82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z turbo jest Lucas Epik...szit!
Oj nie do końca kolego. Ja EPICa sam sobie odpowietrzyłem, a jedyny mankament to złączka z Lucasa, częściowy brak styku na gniazdku w związku z czym elektrozawór działał... jak chciał. Ogólnie nie miałem zastrzeżeń. Choć silniki z turbinką wymagają większej troski toteż i stan oleju trzeba było utrzymywać w okolicach 3/4 skali min-max. Silnik bez turbiny nieco mniej wymagający, odbija się to niestety na miejszej mocy silnika, ale myślę, że warto w końcu nikt nie wymaga od samochodów dostawczych osiągnięć rodem z NASCAR.

Cytat:
Napisał darek1980n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zaskakuje mnie to ze zapala za pierwszym za kazdym razem .koledzy w pracy tez mi mówią żeby cos wrzucić na tył bo to inna jazda.
Mój też zapalał z pół-obrotu (prawie jak Chuck Norris Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ale ogólnie stosunkowo krótko kręcił by załapać. O sposobie "balastowania" tylnej osi nie co obiło mi się o uszy. Przeważnie słyszałem o workach z piaskiem, czasem nawet o krawężnikach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także tutaj pole manewru dla fantazji.

Podsumowując większa żywotność silnika kosztem mniejszej mocy, wydaje mi się, że zakup opłacalny jak za tą kwotę. Co do korozji nie można tutaj wymagać cudów, niestety progi to chyba taka fabryczna choroba. Ogólnie tak jak radzi Wojtek, ważny jest stan podłużnic i elementów do których idzie mocowanie resorów.

Kolega szewczyk dobrze radzi dociążyć tył przynajmniej w okresie zimowym, jak już wspomniałem najlepiej worki z sypkim "balastem" by nie zagracić autka.

darek1980n: jeżeli posiadasz wersję przedłużaną pewnie masz wał napędowy na dwóch podporach z łożyskiem. Często pseudo mechanicy wymieniają same łożyska pozostawiając stare, skorodowane i skrzywione zawodowo podpory. Na to zwróć uwagę. Wymiana jest stosunkowo prosta i może obyć się bez kanału, tyle że trochę ciasno pod autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnie moje słowo w tej sprawie: Szerokiej Drogi Kolego i jak najmniej awarii i usterek.