Temat: [Mondeo 2007-2014] Usterka silnika
View Single Post
Stary 16-01-2010, 20:20   #7
andree74
ford::average

Imię: Andrzej
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Usterka silnika

no jesli chodzi o domowy sposob...to ja mialem przypadek kiedy zaswiecila mi sie "kontrolka silnika" (ten pomaranczowy silniczek)....i oczywiscie umowilem sie na diagnoze w ASO, ale jeszcze zachcialo mi sie przejechac kawalek coby widziec co mowic kiedy juz bede w serwisie... Mowiac w skrocie : jechalem na biegu drugim z predkoscia obrotowa okolo 2500 obr/min, pokonalem tak jakies 10-15 km oczywicie nie jednym ciagiem poniewaz droga byla dosc kreta, pod gorke i z gorki a odcinek drogi niezbyt dlugi wiec jezdzilem tam i z powrotem . Kiedy przyjechalem do domu zgasilem silnik, odpalilem go jeszcze raz .... i zrezygnowalem z wizyty w serwisie bo kontrolka juz sie nie pojawiala.
Wspomne jeszcze o tym ze kiedy kontrolka sie swiecila slychac bylo ze silnik inaczej pracuje (odczucie podobnie kiedy silnik jest np. obciazony przy wlaczaniu klimatycacji) a zapach spalin za samochodem byl wyraznie odczuwalny. Co do przyspieszenia to nie moge sie wypowiedziec bo staralem sie nie katowac silnika jechalem delikatnie i tylko na biegu 2-gim.Komunikatu zadnego komuter nie wyswietlal tak jak u kolegi, wiec nie wiem czy to ten sam przypadek. Odnosnie tego co ktos napisal na temat wypalania DPF to moje zdanie jest takie ze predkosc i bieg akurat tutaj ma nie tak duze znaczenie, chociaz pewno w takim zestawieniu biegu III i predkosci 80 km/h na nim osiagnietej najlatwiej i najbardziej prawdopodobne jest uzyskac (podczas normalnej eskploatacji) odpowiednie parametry potrzebne do tego aby komputer zainicjowal proces wypalania.

Ostatnio edytowane przez andree74 ; 16-01-2010 o 20:22
andree74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem