Temat: [Mondeo 2000-2007] Jaki olej do diesla ( brak historii auta )
View Single Post
Stary 21-01-2010, 09:53   #17
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
Domyślnie Odp: Jaki olej do diesla ( brak historii auta )

A ja tam na początku lałem Mobila w poprzednim Mondeo tak przez jakieś 45 tys km, potem zacząłem używać tańszego Ford Formula zrobiłem ponad 60 tys. Silnik wydawało mi się bez zmian.
Do obecnego od razu kupiłem Ford Formula F. Tańszego na rynku chyba nie znajdziecie o tej klasie, np. tutaj: http://ford.sklep.pl/pl,product,3883...,5,litrow.html , Jacek (pierwszy post dział sprzedam) ma dla klubowiczów pewnie jeszcze taniej. Spełnia najnowszą specyfikację Forda (tą o końcówce C). Zwróćcie proszę uwagę, że niektóre z w/w olejów spełniają specyfikację Forda ale tą starszą o końcówce A (ona chyba dotyczy silników TDDi i oczywiście benzynowych - ale tutaj nie jestem pewny). Potem była końcówka B. A końcówka C to jest pewnie pod najnowsze benzyniaki z doładowaniem jak i nowe konstrukcje TDCi. Ale to to ja sobie gdybam.
Tak naprawdę to lejąc firmowe oleje czy spełnia normy czy nie to silnik powinien śmigać. Przecież wszyscy dobrze wiemy, że tak naprawdę to one spełniają te normy tylko trzeba zabulić ciężką kasę za prawo używania nazwy specyfikacji. To tak samo jak się kupuje np: nagrodę Teraz Polska.
A kupuję Ford Formułę bo tańszego już się nie dostanie chyba w tej klasie w dodatku ma tą śmieszną specyfikację. Bańka 5 litrów za 99 złoty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Najpierw kupuję dwie zostaje mi wtedy ok 4 litrów, potem jedna i zostają 3 litry itd...
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem