Póki co przejechane kilkaset kilometrów i cisza. Żadnych dziwnych dźwięków z okolic turbiny, przyspieszenie też raczej dobre. Niby serwisowany w ASO ale jakoś nie chce mi się ostatnio wierzyć że olej był wymieniany kiedy trzeba bo teraz jak już bankowo był zalany pełny syntetyk Forda to syf zaczął fruwać i sitko się zapchało. Koleś z serwisu turbosprężarek mówił mi że ten silnik 1,6 TDCi jest jakiś upośledzony i bywają przypadki że auto odjeżdża na lawecie. Mówił że przyczyna padnięcia turbo leży właśnie w silniku i kazał go rozebrać od góry i sprawdzać czy nie ma oznak zużycia. Znowuż w ASO Forda w Lublinie powiedzieli że serwisują takie auta, z takim samym silnikiem i przejeżdżają one 200 tys i więcej kilometrów. Wychodzi więc na to że nie ma reguły. Ponadto koleś odmówił gwarancji na turbo mimo iż spełnione zostały wszystkie wymagania przy wymianie tj wymiana oleju, przewodu itd. Jeden podpunkt tj diagnostykę silnika można interpretować szeroko i w sumie mechanicy opatrzyli silnik, przeczyścili co trzeba i turbo założyli. Gwarancję podbili bo turbinę oddawałem do regeneracji we własnym zakresie i później ją im dostarczyłem. A gdy padła pan z serwisu turbo stwierdził że nie uzna gwarancji bo mi tłumaczył że trzeba rozbierać silnik a mechanicy tego nie zrobili. Zaczął mnie rzeczoznawcą straszyć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wychodzi na to że zastosował rozszerzającą wykładnię pojęcia diagnostyka silnika. I tym sposobem się próbuje wykręcić od odpowiedzialności. Jeżeli diagnostyka silnika to według tego kolesia rozebranie go na części to ja podziękuję koledze który mi polecił firmę Ream Poland. Gwarancji nie uznał, mechanicy stwierdzili że łożysko jest ciut podtarte ale po dokładnych oględzinach powiedzieli że po wyjęciu sitka smarowanie turbiny powinno być w porządku. Próbny rozruch i dotychczasowa eksploatacja to potwierdzają póki co. Jeżeli turbo zdechnie to zapytam rzecznika konsumentów co sądzi o tej gwarancji i jej warunkach. W końcu swoich praw trzeba dochodzić
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co myślicie panowie o całej tej sytuacji?