View Single Post
Stary 24-01-2010, 14:13   #174
Wojcieszyn
ford::beginner

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: [Mk3] 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Witam,
i mnie dopadła awaria migającej sprężynki. Stało się to wczoraj w nocy przy -20 stopniowym mrozie. Mondek odpalił bez problemu - a stał z 10h pewnie na tym mrozie w bez ruchu. No i jechałem powoli. Jak poczułem, że złapał trochę temperatury to chciałem dodać gazu i stało się to:
na 2 powyżej 2-2,2 tys obrotów szarpnął i tak jakby się zaksztusił na moment, ale zaraz chciał przyśpieszać dalej, ale zdjąłem nogę z gazu i zaczęła się spiralka migać, zdążyłem zjechać na pobocze i się wyłączył. Odrazu odpaliłem - zero problemu, ruszyłem w dalszą podróz, ale po chwili jak na 4 chciałem przyśpieszyć (też powyżej 2 tys obrotów) - praktycznie nie przyśpieszał. I znów historia ze sprężynką po czym zobaczyłem, że pali się dioda silnika w prawej stronie zegarów. Normalnie do 2 tys obrotów i bez mocnego wciskania gazu pracował idealnie, cicho, równo, nie szarpał. OCB??
7 stycznia był na gruntownym przeglądzie w ASO - olej + wszystkie filtry. itp itd.
Zadzwoniłem do swojego mechanika, u którego naprawiam Lanosa (ale mówił gość ostatnio, że Mondki też robi i się pytał czemu z nim też do niego nie przyjeżdzam - w sumie to bałbym mu się powierzyć mondka). Ale pierwsza rzecz jaką mi powiedział - sprawdź olej, to mu mówie, że dwa tygodnie temu wymieniany był. On dalej swoje - sprawdź olej. No to zszedłem, a tam olej czarny jak smoła!!!! po 500 km !! Skur**** w ASO skasowali mnie 200 za olej, a go nie wymienili (w lanosie wymieniany chyba nawet pare dni wcześniej i nadal jest kolorou złoto - miodowego). Czy to może być problem oleju, filtru i jakiś czujników??
pzdr.
Wojcieszyn jest offline   Odpowiedź z Cytatem