View Single Post
Stary 25-01-2010, 01:01   #1
slavobos
ford::average

Imię: Sławek
Model: S-MAX Titanium / Transit T350 LWB
Silnik: TDCI 2,0 140KM Powershift / 2,2 TDCI 100KM
Rocznik: 2012/ 2013
Domyślnie Dwumasa czy tylko sprzęgło, a moze coś innego?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Witam
No i stało się nieszczęście. Trzy miesiące po zakupie samochodu (6 dni po 3 miesięcznej gwarancji) posypało się sprzęgło- chyba.
Jechałem sobie spokojnie samochodem, stanąłem na czerwonym świetle, przy próbie wbicia biegu nic, nie wchodzi. (pedał stał się wyraźnie miększy ).
W końcu jakoś ruszyłem. Bieg 1 2 3 i koniec, ujechałem tak na trójce kilka kilometrów, ale na kolejnych światłach pojawił się nowy problem:
mogłem już wbić każdy bieg, ale samochód nie chciał ruszyć, ja mu gaz a on nic (nawet toczył się do tyłu, bo było pod górkę).
Chyba ślizgało się sprzęgło, bo czułem mały smrodzik w aucie.
Jak już odholowałem samochód pod dom, spróbowałem ponownie. Podjazd mam płaski więc samochód powoli ruszył, ale można go było zatrzymać ręką.

W związku z tym, że mieszkam w UK (robocza godzina 70 funtów, i w większości mechanicy partacze) pomyślałem o samodzielnej naprawie.
Mam co prawda dwóch znajomych Polaków-mechaników, ale niestety są "zawaleni" robotą. Mogą jedynie podjechać i zerknąć na wymontowany zespół sprzęgła i ocenić co jest nie tak dwu masa, czy tarcza.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z samodzielnym demontażem/montażem sprzęgła ? Może jakiś manual? Albo inne sugestie?
Kumpel twierdzi, że to nie jest trudne. Trzeba "tylko" wymontować skrzynię biegów, a co z zawieszeniem?
Mam garaż, koziołki do podparcia samochodu, podnośnik hydrauliczny, narzędzia, dobre chęci i nieco doświadczenia nabytego jak grzebałem przy starych autach.
Nie wiem co robić?
dziękuję i pozdrawiam
slavobos
slavobos jest offline   Odpowiedź z Cytatem