Cytat:
|
No to muszę spytać tego Pana pompiarza, czy tą pompę sprawdzał. A przy okazji... czy ta pompa wtryskowa to bardzo drogi element? Tak orientacyjnie - bliżej stówy czy tysiąca, a może dwóch tysięcy?
Co się z nią robi jak się zatrze? Wystarczy WD-40 popsikać :-) czy to bardziej poważna usterka? ha, ha...
Wczoraj na 4 kable uruchomiliśmy go z kolegą (pożyczając prąd z tdi - audi). Wyglądało to podobnie - kręcić, kręcić, kręcić, jak załapie to podtrzymywać i rozpędzać rozrusznikiem aż w końcu ruszy sam. Z pięć minut to trwało.
I znowu po przejechaniu kilkuset metrów, na 2. biegu, obroty około 1700-1800 delikatne przyspieszanie jakby nagle kopa w dupę dostał. Zaraz po odpaleniu pracuje równo, nie klekocze, nie szarpie, nie rzuca nim - elegancko równiutko pracuje i da się ruszyć i jechać płynnie - ale nagle "kop w dupę" i ma więcej mocy... Co to? Wygląda jakby się coś zawieszało albo zacierało właśnie... Może ten korektor kąta wtrysku być źle założony albo się z jakiegoś powodu zawieszać? Szukam tu, bo przed wymianą takiego objawu nie było?
Tak sobie jeszcze myślę, że silnik i pompa były oglądane bardziej lub mniej wnikliwie... A kto wie, czy na przykład w baku nie mam "gnoju" - ma to auto od trzech lat i nikt tam nie zaglądał... A wcześniej to już nikt nie wie...
|
Z bakiem też miałem problemy , to możliwe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do pompy to używka kosztuje ok. 200 zł ( regeneracja ? zapomni szkoda pieniędzy , czasu i nerwów) .
Piszesz że w pewnym momencie jak by miał większego kopa. Całkiem prawdopodobne że popuszcza ci zawór zwiększający dawkę podczas doładowania( booster, z pompie) łatwo go sprawdzić samemu beż kosztów , i w dodatku wykluczysz jedną z możliwych usterek.
Ściągnij przewód ciśnieniowy łączący pompę z turbiną ,jeżeli jest w nim ON to znaczy że ten zawór ma przebicie na membranie ( koszt ok. 150 zł)
działa to tak że gdy jest w nim paliwo to turbina w pewnym momencie wtłacza cieknącą ropę z powrotem do pompy i ma większą moc .