View Single Post
Stary 02-02-2010, 23:24   #1
torino7
ford::beginner

Model: MK1 Focus 1.8 TDCI C-Max 1.6 TDCI
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Turbina przeładowuje 1.8TDCI

Witam, opiekuję się Focusem [MK1] 1,8TDCI 100 KM, przebieg 120 tys. występuje u mnie zjawisko przeładowania przez turbinę, stwierdzono to w dwóch warsztatachA. Mierzone ciśnienie przy 3000 obr to 1,8 atmosfery podczas gdy podobno nie powinno wynosić więcej niż 1,4. Turbina jest regenerowana w odległym warsztacieB. Wysyłałem ją na gwarancji, panowie stwierdzili że nic jej nie dolega ale włożono wirnik o innym kształcie. Niestety nie wiem czy po stronie spalin jest wirnik o zmiennej geometrii bo zawsze było obudowane kolektorem wydechowym. Cięgno prowadzące do gruchy cofa się przy zapaleniu silnika i nie wariuje. Wygląda na to, że turbina nie wychamowuje kiedy się rozpedza za bardzo. Podmiana sterownika znajdującego się nad akumulatorem nie wniosła nic nowego, powyżej pokrywy zaworów znajdują się zawory pneumatyczne, lewy jest od EGR prawy steruje turbiną, wg panów w warsztacie to on źle działa, odpięcie od niego przewodów powoduje rzekomą lepszą pracę. Panowie w warsztacieA podemieniali również ten zawór ale nie pomogło. Jest opcja zakupu nowej turbiny ale panowie warsztatA mówią że to nie turbina jest problemem. Czy są jeszcze jakieś układy, systemy powiązane z turbiną, które mozna sprawdzić i na czym test miałby polegać? Walczę z tym od lipca.
torino7