rozrząd i układ wtryskowy - usystematyzowanie wiadomości o modelu
Witam.
Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym (na razie ) posiadaczem Forda Focus C-MAX 1,8 TDCi 115 PS Ghia z 2005 r. Do tej pory jeżdziłem Galaxy 1,9 TDI 90 PS - a więc zupełnie inny świat i inne problemy. W każdym razie porównanie tych samochodów w zakresie komfortu i jazdy to przepaść na korzyść C-MAXa.
Ale - po raz pierwszy mam do czynienia z silnikiem common rail i dlatego szukałem na jego temat informacji. No i lekko się wystraszyłem, bo z tego, co wyczytałem, to wychodzi, że sam silnik jest OK, ale za to osprzęt jest cholernie drogi w naprawie i nie tak trwały, jakby się można było tego spodziewać. A podczas zdobywania tych wiadomości zaskoczyły mnie wzajemnie wykluczające się informacje dotyczące tego silnika - i to właśnie chciałbym wyjaśnić. Próbowałem przez wyszukiwarkę - ale widocznie moje ograniczone możliwości percepcyjne nie pozwoliły mi znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i dlatego ośmielam się po raz kolejny - jak mniemam - postawić na tym forum te pytania, za co z góry przepraszam, ale też liczę na satysfakcjonujące mnie, wyczerpujące i prawidłowe odpowiedzi .
Pytania zatem są następujące:
1. Czy silnik 1,8 TDCi 115 PS ma rozrząd kolizyjny, czy nie? Wiem (bo się doczytałem), że jest tam i pasek i łańcuch. Ale co jest do czego - łańcuch do pomy/pasek do zaworów czy odwrotnie? (Bo czytałem na ten temat dokładnie wykłuczające się odpowiedzi).
2. Czy układ wtryskowy to wtryskiwacze czy pompowtryskiwacze? (Bo też spotkałem się z tymi dwoma stwierdzeniami). Wydaje mi się, że pompowtryskiwacze były właśnie w VW TDI, a tutaj powinny być same wtryski dozujące paliwo z tej słynnej szyny czy też akumulatora ropy, ale chciałbym mieć pewność. Tą pewność chciałbym mieć dlatego, że
3. podobno (tak wyczytałem) popmpowtryski w tym TDCi trzeba smarować jakimś specjalnym olejem, który się wymienia przy okazji wymiany rozrządu - czy to prawda?
Liczę na odpowiedzi i nie odsyłanie mnie do wyszukiwarki (bo już tam próbowałem ), pozdrawiam i życzę takiej samej przyjemności z jazdy C-MAXem, jaką ja odczuwam.
Ostatnio edytowane przez subratri ; 03-02-2010 o 12:36
|